Recent Changes

Monday, December 17

 1. msg "ord blir bara ord" message posted "ord blir bara ord" Tänker på: "For sale. Baby shoes. Never worn." Läsaren får själv läsa mellan radern…
  "ord blir bara ord"
  Tänker på:
  "For sale.
  Baby shoes.
  Never worn."

  Läsaren får själv läsa mellan raderna och förstå. Den här korta texten säger lika mycket som en hel bok skulle kunna göra.
  11:56 pm

Wednesday, December 12

 1. msg skyfall och ondskan message posted skyfall och ondskan Vad tycker du? Gjorde Erik Ponti rätt som utmanade reglerna? Hade du själv gjort samma sak? Bort…
  skyfall och ondskan
  Vad tycker du? Gjorde Erik Ponti rätt som utmanade reglerna? Hade du själv gjort samma sak?

  Bortsett från allt våld så tycker jag definitivt att han gjorde rätt. Han stod upp för sig själv - och därmed även de andra människorna i hans omgivning som inte vågade sätta sig upp mot systemet.

  Är det bara jag eller märks det tydligt på Ondskans handling att författaren är vänster? Vänsterbudskapen är tydliga i vart fall för mig: ställ upp för de svaga, skolan (samhället) gynnar de rika, människor med fin bakgrund är inte bättre personer... jag kan fortsätta en bra stund.
  11:31 am
 2. msg Varför hade han så mycket makt? message posted Varför hade han så mycket makt? Jag tror att något som är väldigt viktigt är att han inte hade något att förlora. Vågar du tillräck…
  Varför hade han så mycket makt?
  Jag tror att något som är väldigt viktigt är att han inte hade något att förlora. Vågar du tillräckligt mycket så börjar folk tro att du är oövervinnerlig, och du kan inte vara rädd att förlora någon (ex. familj) om du ska gå all in för krig.
  11:23 am
 3. msg Sann historia message posted Sann historia Filmen romantiserar skottarna och gör engelsmännen till bad guys. Enligt min vän som är halvskotsk …
  Sann historia
  Filmen romantiserar skottarna och gör engelsmännen till bad guys. Enligt min vän som är halvskotsk är allt dock sant, agget mot engelsmännen är ganska vanligt förekommande i Skottland efter vad jag hört.
  11:21 am
 4. msg Dagens samhälle message posted Dagens samhälle vad jag har märkt*!
  Dagens samhälle
  vad jag har märkt*!
  11:15 am
 5. msg Dagens samhälle message posted Dagens samhälle Det är helt klart att Majakovskij inspirerat människor, som i sin tur inspirerat människor - och på…
  Dagens samhälle
  Det är helt klart att Majakovskij inspirerat människor, som i sin tur inspirerat människor - och på så sätt har antagligen dagens samhälle påverkats lite av Majakovskijs idéer. Framför allt har han säkert inspirerat många andra konstnärer med socialistiska värderingar.
  Det finns väldigt många socialistiska/kommunistiska konstnärer vad jag har tänkt, undrar vad det beror på!
  11:14 am
 6. msg "ord blir bara ord" message posted "ord blir bara ord" Dikten har ju som sagt ett mycket tydligt bildspråk som anspelar på människans förmåga att associer…
  "ord blir bara ord"
  Dikten har ju som sagt ett mycket tydligt bildspråk som anspelar på människans förmåga att associera, jag tror det bidrar väldigt mycket!
  11:08 am
 7. msg Bok, film & artikel - sammankopplade message posted Bok, film & artikel - sammankopplade Jag har läst boken Roms Portar av Conn Iggulden. I den här boken får man läsa om en makt- och strid…
  Bok, film & artikel - sammankopplade
  Jag har läst boken Roms Portar av Conn Iggulden. I den här boken får man läsa om en makt- och stridslysten ung pojke, Gajus, som vet vad han vill i världen. Han går emot mycket motgångar men har nästan alltid en positiv attityd och vet att han kan klara av det. Gajus har den sorts kraft som jag skulle kalla "viljekraften" han tar sig igenom livet och motgångar genom sin otroligt starka och otvivelaktiga vilja.

  Jag har sett filmen the Notebook. Precis som för Gajus börjar det med att Noah kämpar för det han vill ha. I detta fall är det inte makt utan en flicka som han blivit förälskad i. Hela livet kämpar han för att få henne, få tillbaka henne eller hålla henne kvar. Jag tror att även om Gajus och Noah kämpar för olika saker så är det viljan och kraften att veta vad man vill ha som gör de starka.

  Sen har jag också läst en artikel om en tonåring, Isak som räddade en flicka ifrån en psykisk sjuk tant. Först tänkte han att det fanns andra som lika gärna kunde hjälpa till men när han såg att ingen annan gjorde något så grep skyldigheten tag i honom. Men skyldigheten tycker jag också handlar om vilja. Viljan att göra rätt, viljan att få göra något bra, viljan att flickan skulle klara sig.

  Alltså har man en stark vilja och vet hur man ska göra för att få igenom det man vill så ger det kraft som gör att man kan göra saker som man inte kan göra om man inte är säker på det man gör.
  2:03 am

Monday, December 10

 1. msg Ondskan message posted Ondskan Jag har tänkt att analysera filmen "Ondskan" enligt White. Enligt White är all "…
  Ondskan
  Jag har tänkt att analysera filmen "Ondskan" enligt White.

  Enligt White är all "historia" som en "saga" där man kan använda sig av olika iscensättningar.

  "Ondskan" skulle jag säga är byggd på en blandning mellan en "romantisk" och "tragisk" iscensättning. "Romantisk" iscensättning innebär att historian beskrivs som en etisk berättelse med moral och olika öden men det goda vinner alltid över det onda. "Tragisk" iscensättning innebär att historian beskrivs som problem och att det oftast handlar om tragiska dilemman som inte går att lösa.

  "Ondskan" handlar om en kille som är med om tragiska dilemman och händelser. Man får följa hans levnadsöde och hela historian verkar sluta tragiskt men i slutet ändras det och det goda vinner.
  11:14 am

Sunday, December 9

 1. msg Pearl Harbor - analys message posted Pearl Harbor - analys Som material till mitt arbete har jag valt filmen "Pearl Harbor". Filmen handlar om japan…
  Pearl Harbor - analys
  Som material till mitt arbete har jag valt filmen "Pearl Harbor". Filmen handlar om japanernas attack mot den amerikanska flottbasen på Pearl Harbor, Hawaii.

  Filmen är baserad på den verkliga händelsen och stämmer överens med historiskt material.

  Kan man ifrågasätta utifrån Ranke - Evans?:

  Ranke menar att man ska granska historien kritiskt och också vara kritisk till det som finns kvar för att se den faktiska historian. Det går därför enligt Ranke ifrågasätta anfallet som japanerna gjorde eftersom det inte finns många konkreta bevis idag.

  Filmen är på sätt och vis en berättelse och en tolkning av vad som hände.

  Analys - White:

  Enligt Hayden White finns det fyra olika sätt att utgå ifrån när man skriver historia. Det första är romantiken - som stämmer bra in på filmen jag valt. Där utspelas bl.a. ett kärleksdrama mellan tre personer(vilket dock inte är verklighetsbaserat). Ödet har stor roll genom hela filmen som är typiskt för den romantiska iscensättningen.

  Den andra - komedin - passar också in på filmen. Japan går till angrepp för att förstöra den amerikanska flottan och därigenom förhindra krig. USA svarar med att istället förklara krig och bomba Hiroshima och Nagasaki. Detta visar dock inte filmen. Utifrån det filmen då berättar kan man se vilka som är de goda(i detta fallet amerikanarna) och vilka som är de onda(japanerna). Japanerna var de som "startade" och blir på så sätt de onda.

  Eftersom filmen mestadels handlar om krig och människor som inte kommer överens kan jag även koppla det till den tragiska synen på historian. I filmen så stöts värderingar mot varandra och man krigar, förstör och bygger om på nytt - som är utmärkande för en tragisk iscensättning.

  Kritiskt granskande:
  Filmen är producerad i USA och inriktar sig på att beskriva hur japanerna anföll och har en tendens att måla ut dem som de onda. Man har inte med hur amerikanarna hämnas genom att skicka två atombomber och vad det fick för konsekvenser.
  10:56 am

More